Visie Moerenburg, 2019

Het terrein van het historisch rioolgemaal Moerenburg ligt op het grensvlak tussen stad en land, een perfecte locatie voor recreatie en kleinschalig wonen en werken in een groene en rustige omgeving. Ons voorstel betreft de plaatsing van tiny houses en/of tiny offices, het herbestemmen van de bestaande monumenten met een ruimte voor de geschiedenis van het rioolwaterzuivering, de ontwikkeling van een restaurant met speeltuin en een aanlegsteiger. Dit alles samengebracht in een landschapspark.

Moerenburg is een belangrijk recreatiegebied voor de stad, maar zeker ook voor de omliggende wijken. Om draagvlak te creëren en een dergelijke ontwikkeling te kunnen realiseren, is participatie en betrokkenheid van de buurtbewoners essentieel. In samenspraak met de buurtbewoners en toekomstige gebruikers van het gebied kan een park ontworpen worden dat aansluit op de bestaande wensen en behoeften van alle betrokkenen.

Het gebied wordt nu gebruikt voor rust en ontspanning. Deze waarden worden zo veel mogelijk voortgezet.

Wonen en werken in een landschapspark aan de rand van Tilburg wordt mogelijk op de voormalige rioolwaterzuivering. Aan een slingerend vlonderpad kunnen ondernemers grond huren voor het plaatsen van een tiny house en/of tiny office. Het betreft kleine, zelfvoorzienende ateliers, kantoren of woonruimtes. De route van het vlonderpad voert langs de bestaande monumenten en het bassin in een landschapspark. Een aanvulling op de tiny houses of tiny offices kan duurzame kleinschalige stadslandbouw/voedselbos, visteelt of energieproductie zijn.

Het terrein kent een aantal prachtige monumentale gebouwen met een duidelijke beeldtaal. De meeste onlangs in onbruik geraakte objecten, kunnen prima worden herbestemd tot kleinschalig kantoor/atelier, met aandacht voor de historische waarde. In de gebouwtjes waarin dat door bijvoorbeeld de monumentale installaties niet mogelijk is, kan op een museale wijze de geschiedenis van de Rioolzuivering geëxposeerd worden. Langs het vlonderpad komt zo de geschiedenis van de rioolwaterzuivering tot leven. De noodzakelijk toegang voor het Waterschap wordt uiteraard onderdeel in het landschapsontwerp.

Als enthousiaste architecten uit de directe omgeving presenteren wij hier een visie op het gebied. Wanneer de betrokken partijen net zo enthousiast worden als wij, gaan we zoeken naar geïnteresseerden, waarmee we de plannen verder uitwerken. Hierbij valt te denken aan het ontwerpen van de horecabestemming, het vlonderpad, het landschapspark en de herbestemming van de bestaande gebouwen.

Groen & Zuiver is een samenwerking met collega en buurtgenoot Paul Cleuren.

Het volledige visiedocument is hier te downloaden.