Nieuwbouw, Tilburg Reeshof, 2017

Nieuwbouw van een vrijstaande patiowoning in een gemeenschappelijke tuin in Tilburg, Reeshof.

Foto’s door Jan van Oevelen.

In de Vinex locatie Reeshof heeft Gemeente Tilburg 9 kavels uitgegeven op een van de laatste nog braakliggende terreinen. De kavels beslaan ongeveer 14 meter in het vierkant en liggen in een gemeenschappelijke, door de Gemeente onderhouden, tuin. De buitenruimte moet binnen de kavelgrenzen opgelost worden, maar daar staat tegenover dat de woningen vrij en ruimtelijk ten opzichte van elkaar staan.

Vanwege de vrije ligging is er veel aandacht besteed aan privacy. De meeste ramen in de buitengevels zijn smal, zodat er wel licht binnenkomt, maar je niet direct naar binnen kijkt. De ramen in de bad- en slaapkamers zijn hoog geplaatst zodat niet de volledige ruimte zichtbaar is. Daarnaast heeft de woonkamer een laag horizontaal raam gekregen met zicht op de gemeenschappelijke tuin. De wanden rondom de patio zijn volledig open voor maximale lichtinval en zicht op de omliggende binnenruimten. De patio is afgeschermd met een houten wand.

Een ander uitgangspunt was geluid. Langs de locatie ligt een doorgaande weg met behoorlijke verkeersdruk. Om het geluid in de keuken, patio en woon- en eetkamer te minimaliseren zijn de garage, badkamer en slaapkamers als een buffer ingezet. Dit heeft als voordeel dat de leefruimten liggen nu aan de gemeenschappelijke tuin liggen, daarbij moest ook de ontsluiting aan deze zijde worden gesitueerd.

Er is sterk onderscheid gemaakt in materiaal en kleur van de verschillende onderdelen. De basis is uitgevoerd in handvorm baksteen met een witte minerale verf en een 2cm terugliggende plint die behandeld is met zwarte minerale verf. De uitstekende volumes zijn opgebouwd met gladde zwarte strengpers bakstenen. De terugliggende delen zijn uitgevoerd met olie behandelde houten latten.

Bij de entree is een sparing gemaakt voor de voor- en achterdeur. Dit biedt beschutting tegen de regen, en er is een ombouw gemaakt waarachter de kliko’s staan. De tegelvloer loopt hier, net als in de patio, van binnen naar buiten.

Alle zwarte aluminium kozijnen zijn weggewerkt achter de bakstenen, behalve die rondom de patio.  De waterslagen en daktrims hebben dezelfde kleur als de gevel, zodat het oogt als een geheel. De voordeur, achterdeur en garagedeuren zijn opgenomen in de houten gevel. Onder de staande ramen en houten gevel is een dorpel in hardsteen gemaakt, die altijd gelijk loopt met het metselwerk.

 

Het vorige huis van de opdrachtgevers had een woonkamer met een grote vrije hoogte. Die ruimtelijkheid wilden ze graag in dit huis ook. De woon- en eetkamer hebben deels een hoogte van 3,2 meter. De verhoogde volumes steken 15cm uit de gevels en zijn zo ingezet als beeldend element. In het interieur zijn deze volumes geaccentueerd met verschillende grijstinten.